Author Topic: MCQ OF SIKHISM AND PUNJAB  (Read 818 times)

Charanjeet Singh Zira

  • Real Savvy
  • *****
  • Offline
  • Posts: 3667
  • Gender: Male
    • View Profile
MCQ OF SIKHISM AND PUNJAB
« on: June 22, 2013, 10:29:57 AM »
SIKHISM AND PUNJAB NAAL RELATED KISE KOL MCQ( MULTIPLE CHOICE QUESTION) WITH ANSWER HON TA UPLOAD KRO.....

Charanjeet Singh Zira

  • Real Savvy
  • *****
  • Offline
  • Posts: 3667
  • Gender: Male
    • View Profile
Re: MCQ OF SIKHISM AND PUNJAB
« Reply #1 on: June 22, 2013, 10:32:12 AM »

1.  Bathinda of Punjab was built by .....
(a) Pritivi Raj Chouhan
(b) Bhati Rajput
(c) Jayapala
(d) Maharaja Ala Singh

2. Who was the first Empress of India ?
(a) Mumtaj
(b)Malik Altunia
(c) Razia Sultan
(d) None of the Above

3. Who  designed  the modern Chandigarh, Punjab ?
(a) Le Corbusier
(b) Josef Hoffmann
(c) Peter Behrens
(d)  Walter Gropius

4. How many Airports are  in Punjab?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 7

5.Where is  Sri Guru Ram Dass Jee International Airport?
(a) Patiala
(b) Amritsar
(c) Mohali
(d) Pathankot

6. Which train runs between Indian Railways and Pakistan ?
(a) Shatabdi Express
(b) Jammu-Tavi
(c) Thar Express
(d) Samjhauta Express

7.  Punjab Digital Library was launched in .....
(a) 2003
(b) 2004
(c) 2005
(d) 2006

8. Lohri is the Punjabis cultural celebration on the eve of the ....
(a) Ganesh Chaturthi
(b) Vasant
(c) winter solstice
(d) None of the above

9. In which District Hari-Ke-Pattan National Wetland and Wildlife Sanctuary situated?  ,
(a) Barnala
(b) Tarn Taran Sahib
(c) Moga
(d) Bhatinda

10. The state bird of Punjab is ..... 
(a) Baz
(b) Eagle
(c) Peacock
(d) Swan

11. Which is the state animal of Punjab State?
(a) Leopard
(b) Sambar
(c) Blackbuck (Antilope cervicapra)
(d) None of the above

12. Which is the state tree of Punjab State ?
(a) Orange
(b) Mango
(c) Pomegranate
(d) shisham


13.The Greeks referred to Punjab as Pentapotamia, an inland delta of ..... converging rivers.
(a) Four
(b) Five
(c) Six
(d) Seven

14. Who was the founder of the Sikh Empire?
(a) Kharak Singh
(b) Maharaja Ranjit Singh
(c) Maharaja Gulab Singh
(d) Raja Dhian Singh

15.  When was the all-India Muslim League passed the Lahore Resolution?
(a) 1940
(b) 1941
(c) 1942
(d) 1943



ANSWERS
1. b
2. c
3. a
4. c
5. b
6. d
7. a
8. c
9. b
10. a
11. c
12. d
13. b
14. b
15. a

 

GoogleTagged



B.ed admission 2012-13 in SELF FINANCING COLLEGES OF EDUCATION in PUNJAB ,registeration from 5june,f

Started by Gaurav Rathore

Replies: 1
Views: 1590
Last post August 10, 2012, 03:30:04 PM
by Komal Chautala
Cumpulsary to pass tenth class from punjab to get addmission in PMET

Started by SHANDAL

Replies: 1
Views: 481
Last post March 28, 2016, 12:36:43 PM
by Baljit NABHA
Guru Ravidass Ayurved University (GRAU), Hoshiarpur, Punjab

Started by SHANDAL

Replies: 10
Views: 520
Last post December 28, 2016, 06:42:35 AM
by SHANDAL
Spectacles, hearing aids for needy students in Punjab

Started by sheemar

Replies: 4
Views: 755
Last post March 02, 2013, 12:41:22 PM
by Raman
Punjab govt announces bonanza for unemployed youths

Started by sheemar

Replies: 5
Views: 1365
Last post August 05, 2013, 03:15:02 PM
by Baljit NABHA